Topsport - Topsportschool - Leuven

VBL-selectie U18 neemt deel aan Nike International Junior Tournament in Siauliai (Litouwen)

 De topsportschool van VBL is voor het tweede jaar op rij uitgenodigd voor het kwalificatietornooi voor het Nike Junior International Tournament (NJIT). De organisatie van dit tornooi valt onder de verantwoordelijkheid van Euroleague Basketball. De topsportschool Leuven neemt deel aan het tornooi te Siauliai, Litouwen.

Het tornooi in Siauliai heeft een zeer mooi deelnemersveld. Het zijn stuk voor stuk topploegen. We zijn daarom zeer blij dat we voor het tweede jaar op rij mogen deelnemen aan dit prestigieus tornooi en ons kunnen meten met de top van het Europese basket.

Euroleague Basketball:
Nike International Junior Tournament
Šiauliai (Litouwen) 2013, 24 - 26 januari 2013
International Junior Tournament
Groep A
Wedstrijden Stand W L PF PA + -
24/01/2013 TSS VBL - KK Cibona Zagreb 89 - 79 1. Lietuvos Rytas Vilnius 2 1 260 216 +44
24/01/2013 TSS VBL - Lietuvos Rytas Vilnius 66 - 96 2. VEF Riga 2 1 285 273 +12
25/01/2013 TSS VBL - VEF Riga 86 - 84 3. TSS VBL 2 1 241 259 -18
  4. KK Cibona Zagreb 0 3 245 283 -38

Op de website van Euroleague kan je meer tornooi-informatie vinden en kan je ook de wedstrijden live volgen.

http://www.euroleague.net/events/nike-international-junior-tournament/siauliai

TSS 2013

Selectie TopSportSchool 2013
Naam Naam Geb.dat. Club
4 RIAHI Jad 12/05/1995 Generali Okapi Aalstar
5 HEMELEERS Sam 23/02/1995 BBC Kangoeroes Boom
6 FOERTS Niels 17/10/1997 Gembo Borgerhout
7 JOURET Mats 06/01/1995 BBC Latem-De Pinte
8 KANDA KANYINDA Ordane 09/09/1996 Port of Antwerp Giants
9 VANWIJN Hans 15/02/1995 CUVA Houthalen
10 ESENE Bright 13/06/1995 Stella Artois Leuven Bears
11 KESTELOOT Vincent 23/03/1995 Sint Jan Antwerpen
12 GIJBELS Mathijs 15/06/1995 K-Kontrol Lommel
13 VAN CAENEGHEM Sander 06/03/1995 BBC Falco Gent
14 BAKO Ismael 10/10/1995 Stella Artois Leuven Bears
15 CAMPS Glen 13/02/1995 CUVA Houthalen

Geen finale

Met onze twee overwinningen maakten we nog een kans om de finale van het tornooi te spelen. Dan hadden we wel de hulp nodig van Cibona Zagreb. Wonnen zij hun laatste match tegen Rytas Vilnius, dan was de finale een feit. Spijtig genoeg was Zagreb niet opgewassen tegen Vilnius.

Drie ploegen dus met 2 winstmatchen in onze poule. Het doelpuntensaldo ging dus uitmaken wie finale speelde en wie de match om de derde plaats mocht spelen. Gezien het grote verlies tegen Vilnius eindigt Topsportschool op de derde plaats in de poule en spelen we spijtig genoeg geen wedstrijd meer.

Vanuit Siauliai willen we iedereen bedanken die ons de voorbije dagen heeft gesteund. We hebben een zeer goed tornooi achter de rug, waarin we hebben laten zien dat Vlaanderen zeker nog meetelt op het Europese toneel!

Verslag wedstrijd 3 - Topsportschool - VEF Riga

Riga bracht 10 spelers aan de opworp die verleden jaar reeds deelnamen en toen de derde plaats pakten. Ze waren ook dit jaar nog ongeslagen.

We wisten dus maar al te goed dat we tegen een absolute topploeg speelden en we ons geen tweede match zoals tegen Vilnius konden permiteren. We verwachtte van het team echt een reactie na match 2.

Die reactie hebben ze gegeven en hoe! Vanaf de opworp waren we mentaal klaar voor de match en stond er één team op het terrein. De verdedigende en aanvallende opdrachten werden zeer goed uitgevoerd en zo konden we Riga onmiddellijk onder druk plaatsen - 24-11 na 10 minuten. In het tweede kwart kwam Riga iets meer in zijn spel en hadden we het soms moeilijk in defence tegen hun goed georganiseerde aanvallen. We bleven echter knokken en aanvallend bleven we constant, zodat we met 49-41 de rust ingingen. Het beloofde nog een zware match te worden, want met hun shotters kan Riga in enkele minuten tijd een kloof dichten. Het kwam er dus op aan om de goede focus te behouden en zeker de aggressiviteit niet te laten zakken.

Het derde kwart slaagden we daar met glans in en konden via mooie aanvallende acties de kloof terug uitdiepen. We liepen tot 20 punten uit, maar we wisten dat de buit nog zeker en vast niet binnen was. De vermoeidheid begon ons parten te spelen en Riga profiteerde hier optimaal van. Via hun shotters knokten ze zich terug in de wedstrijd - hun defensieve druk werd opgevoerd en we hadden het moeilijk om te scoren. Gevolg de voorsprong 20 punten was op 50 seconden van het einde volledig weg. Gelukkig vonden we net op tijd onze laatste adem en speelden een mooie aanval zeer goed uit en wisten we in de laatste 14 sec Riga het scoren te beletten.

Resultaat een prachtige 86 - 84 overwinning tegen een Europese topploeg. Riga telt 5-6 spelers van hun National Team U18. Als coachingstaff kunnen we alleen maar trots zijn op de reactie die de spelers ons gaven en het is een bevestiging dat er heel wat Vlaams talent in deze lichting zit! Proficiat guys!!

Verslag Wedstrijd 2 - Topsportschool - Rytas Vilnius

Na de prachtige prestatie tegen Cibona Zagreb kwam het er op aan om te bevestigen tegen Vilnius. Je weet dat je op zo'n tornooi je geen zwak moment kunt permiteren. Je moet elke seconde klaar zijn zowel op mentaal gebied als fysiek!

Die les hebben de spelers hopelijk geleerd na de wedstrijd tegen Vilnius. We werden totaal gedomineerd op alle vlakken en waren niet in staat om eenzelfde energielevel en enthousiasme aan de dag te leggen als tijdens de eerste wedstrijd. Te veel individuele acties en geen team! Resultaat een verlies met 30 punten.

De coachingstaff was zwaar teleurgesteld. Niet zo zeer vanwege het verlies, want Vilnius was echt een heel sterk team, maar wel omwille van de attitude van de spelers. Het team moet beseffen dat ze een uitzonderlijke kans krijgen om zich te meten met de top van Europa. Plaats dit tornooi gerust op het niveau van een Europees Kampioenschap A-divisie.

Je kan uit zo'n matchen alleen maar leren, maar dan moet je ondanks het verlies blijven vechten en proberen oplossingen te zoeken. Dat hebben we niet gedaan! De spelers hebben nu de kans om zich in de derde wedstrijd te herpakken en te tonen dat ze op dit niveau mee kunnen. We zijn er als coachingstaff van overtuigd dat we hier thuis horen en dat we moeten kunnen challengen!

Eerste winst voor Topsportschool

De topsportschool van VBL is zeer goed begonnen aan het NIJT tornooi in Siauliai.

Om 17u30 plaatselijke tijd (16u30 in België) konden we eindelijk inchecken en genieten van een goede maaltijd. Terwijl onze teammanager Robin de administratie in orde bracht, trokken de spelers richting sporthal voor een laatste training. Laat het tornooi ne maar echt beginnen. Eerste tegenstander is Cibona Zagreb met in hun rangen enkele "top prospects" van Europa van het geboortejaar '96 en '97. We zijn dus gewaarschuwd!

Om 9u00 plaatselijke tijd stond de eerste wedstrijd tegen KK Cibona Zagreb op het programma. Bij Zagreb liepen enkele "Top Prospects" rond en dat was te merken in het begin van de wedstrijd. Marko Arapovic (25ptn) en Lovro Mazalin (20ptn) rolde zowat op hen ééntje onze defence op. We misten aggressiviteit en beleving om echt een vuist te maken tegen deze jongens. Een logische 27-18 tussenscore na 10min was het gevolg. In het tweede kwart konden we stand houden door een betere aanvallende organisatie, maar defensief werden we nog steeds gedomineerd door Arapovic en Mazalin. Rust 50-39.

In de tweede helft stond er echter een ander team op het terrein. Dit maal was er veel meer beleving, veel meer communicatie en dit zorgde voor een goede teamdefence. We konden de penetraties van Zagreb beperken en via knap aanvallend spel konden we onze achterstand ombuigen naar een 3-punten voorsprong na 30min (64-67). In het laatste kwart behielden we ons niveau en konden we puntje voor puntje weglopen van Zagreb. Eindscore 79-89! Een knappe prestatie tegen een Europese topploeg! Vanavond hopen we dezelfde mentaliteit te zien tegen Vilnius.

Verslag dag 1

Het was voor de hele delegatie vroeg dag, aangezien de afspraak op de luchthaven van Zaventem om 6u00 's morgens was voorzien. Mits enige vertragingen konden we inchecken en plaats nemen in het vliegtuig voor deel 1 van onze trip : bestemming Warschau. Na het verhelpen van een technisch defect aan de vlieger, was dit verder een zeer rustige trip waarvan de meeste spelers gebruik maakte om nog wat bij te slapen. Deel twee van onze reis bracht ons van Warschau naar Riga. Hier stond de organisatie van NIJT ons op te wachten en vatte we het derde en laatste deel van de trip aan, een busrit van ongeveer 2uur naar ons Hotel in Siauliai, Litouwen.

 

   

Om 17u30 plaatselijke tijd (16u30 in België) konden we eindelijk inchecken en genieten van een goede maaltijd. Terwijl onze teammanager Robin de administratie in orde bracht, trokken de spelers richting sporthal voor een laatste training. Laat het tornooi ne maar echt beginnen. Eerste tegenstander is Cibona Zagreb met in hun rangen enkele "top prospects" van Europa van het geboortejaar '96 en '97. We zijn dus gewaarschuwd!

 

Archief:

Recent nieuws

De wedstrijden van de Belgische meisjesploeg 3X3 op de Youth Olympic Games in China zijn live te volgen. Lees meer »
De scheidsrechters, actief in de provincie Vlaams-Brabant, worden verzocht om tot nader bericht de scheidsrechterverslagen vooralsnog naar de Juridisch Coördinator (jc@vlaamsebasketballiga.be) te versturen ten einde de continuïteit in de werking van de rechterlijke raad te verzekeren. Verdere instructies zullen gegeven worden op de komende provinciale vergadering van de scheidsrechters.
Op zaterdag 23 augustus 2014 vindt in Vilvoorde een buitengewone algemene vergadering van de VBL vzw plaats. Hierbij vindt U de dagorde. De nodige documentatie wordt aan de leden van die vergadering toegestuurd. Lees meer »
Omwille van een reglementswijziging m.b.t. de 24"/14"-regel dient het apparaat spoedig aangepast te worden. Lees meer »
VACATURES: De Vlaamse Basketballiga is op zoek naar een lesgever voor de topsportschool en een Adjunct Juridisch Coördinator Lees meer »
Alle nieuws »